OZNANILA
2. nedelje med letom

17. januar 2021
 
     GODOVI:
     Ponedeljek, sv. Marjeta Ogrska, kneginja
     Torek, sv. Makarij Aleksandrijski, opat
     Sreda, sv. Boštjan, mučenec
     Četrtek, sv. Neža, devica in mučenka
     Petek, sv. Vincencij, diakon in mučenec
     Sobota, sv. Henrik Suzo, dominikanec
     Nedelja, 3. nedelja med letom
 
Ta konec tedna je cerkev čistila skupina Ustje, Zagorica in Jeze. Najlepše se jim zahvaljujemo!
Naslednji teden je na vrsti za čiščenje skupina Velika Kostrevnica, Lupinica in Dvor.
 
Bog lonej vsem za darove za obnovo strehe župnijske cerkve.
 
V ponedeljek se prične molitvena osmina za edinost kristjanov, ki bo trajala do 25. januarja. Povabljeni k molitvi za vse brate in sestre iz drugih krščanskih skupnosti.
 
V torek vabljeni k češčenju v tišini pred Najsvetejšim pol ure pred sv. mašo. V četrtek bo pred sv. mašo molitev pred Najsvetejšim za nove duhovne poklice.
 
Vsi devetošolci in dijaki vabljeni k mladinskemu verouku po ZOOM-u, ki je ob sobotah ob 20.00.
 
Vabljeni k izpolnitvi ankete pred misijonom: bodisi ročno v zloženkah, bodisi na spletu.
 
V župnijski pisarni sem na voljo ob istih terminih z manjšo spremembo (zaradi kosila in sv. maš ob 17.00). Ob ponedeljkih do 11.30 (ne do 12.00) in ob torkih do 16.30 (ne do 17.00). Še vedno velja, da ste v župnišču dobrodošli tudi ob drugih terminih po dogovoru oz. ko sem doma.

Pri izhodu boste prejeli molitvene kartončke (isti, kot ste jih prejeli že po pošti). Naj vas spodbujajo k redni osebni in družinski molitvi s posebno prošnjo za blagoslov župnijskega misijona.

OZNANILA na nedeljo Jezusovega krsta
10. januar 2021
 
     GODOVI:
     Ponedeljek, sv. Pavlin Oglejski, škof
     Torek, sv. Tatjana, mučenka
     Sreda, sv. Hilarij, škof in cerkveni učitelj
     Četrtek, sv. Sava, škof Petek, sv. Absalom, koprski škof
     Sobota, sv. maroški mučenci
     Nedelja, 2. nedelja med letom
 
Ta konec tedna je cerkev počistila skupina Šmartno (novo naselje) in Cerkovnik. Najlepše se jim zahvaljujemo!
Naslednji teden je za čiščenje na vrsti skupina Ustje, Zagorica in Jeze.
 
Češčenje Najsvetejšega bomo imeli ob torkih in četrtkih pol ure pred sv. mašo.
Ob četrtkih bomo molili za nove duhovne poklice. 
 
Ob nedeljah zvečer ostaja molitev rožnega venca pred Najsvetejšim pol ure pred sv. mašo.
 
Naslednjo nedeljo bomo imeli januarsko nabirko za obnovo strehe župnijske cerkve.
 
Izšla je nova številka Naveze.

Vabljeni k izpolnitvi ankete pred misijonom: bodisi ročno v zloženkah, bodisi na spletu.OZNANILA na drugo nedeljo po božiču
3. januar 2021
 
     GODOVI:
     Ponedeljek, sv. Angela Folinjska, redovnica
     Torek, sv. Emilijana, devicatretji sveti večer (pokropimo in pokadimo domove)
     Sreda, Gospodovo razglašenjesveti Trije kralji (sv. maša ob 6.30 in 18.00)
     Četrtek, sv. Rajmund Penjafortski, duhovnik
     Petek, sv. Severin Noriški, opat
     Sobota, sv. Pij IX., papež,
     NEDELJA JEZUSOVEGA KRSTA (prinesite krstne sveče)
 
Ob začetku novega leta bi se rada z duhovnim pomočnikom Vinkom zahvalila vsem, ki nama kaj dobrega storite: najprej za molitve in prijazne besede, potem pa tudi za vsa kosila, ozimnico, koline in drugo gmotno podporo. Ves čas doživljava vašo duhovno in materialno podporo! Bog naj vam povrni s polno mero!
 
Ponovno smo pričeli z rednim čiščenjem župnijske cerkve. Ta vikend je cerkev počistila skupina Šmartno. Najlepše se jim zahvaljujemo! Hvaležni smo tudi prostovoljcem in prostovoljkam, ki so v preteklih tednih priložnostno čistili cerkev. Naslednji konec tedna je za čiščenje cerkve na vrsti skupina Šmartno (novo naselje) in Cerkovnik. Potrebno je, da se upošteva aktualna priporočila NIJZ: nošenje maske, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.
 
Za obisk nedeljskih in prazničnih sv. maš se predhodno prijavite po telefonu (031 721 747). Svojo prisotnost lahko za en teden vnaprej vsakič sporočite tudi pri vhodu v cerkev.
 
V petek ob 20.00 vabljeni k skupni molitvi rožnega venca za prenehanje epidemije. Povezava do video konference se nahaja na župnijski Facebook strani.
 
V soboto, 9. januarja, bomo nadaljevali s srečanji mladinskega verouka preko ZOOM-a. Poleg dijakov ste na novo lepo vabljeni tudi devetošolci!
 
Sprejemam mašne namene za termine do konca meseca aprila.
 
Boglonej za vaše darove, ki ste jih do sedaj namenili za obnovo strehe na župnijski cerkvi! Še naprej ste naprošeni, da prispevate po svojih zmožnostih. Po trenutni oceni nam manjka še več kot polovica sredstev.
 
Namesto redne nedeljske nabirke lahko sredstva nakažete na poslovni TRR župnije: SI560202 3025 9527 388, Župnija Šmartno pri Litiji, Usnjarska c. 6, 1275 Šmartno pri Litiji. Bog povrni! 

Ne pozabimo na molitev za župnijski misijon, ki jo imate v zgibankah!

Na podlagi Navodil za obhajanje bogoslužja v času epidemije COVID-19, ki so jih dne 18. 12. 2020 izdali škofje, veljajo v Župniji Šmartno pri Litiji naslednja 


NAVODILA ZA OBISK CERKVE IN UDELEŽBO VERNIKOV PRI SV. MAŠAH
 
1)    Obisk cerkve in sv. maše je možen ob strogem upoštevanju navodil.
 
2)    V župnijski cerkvi v Šmartnem se lahko nahaja pri zasebni molitvi ali bogoslužju največ 21 oseb / družin / gospodinjstev (člani istega gospodinjstva).
V cerkvi v Javorju se lahko na enkrat nahajajo
3 osebe / družine / gospodinjstva (člani istega gospodinjstva). V kolikor je število oseb (oz. članov iste družine ali gospodinjstva) v cerkvi že doseženo, NIHČE ne sme več vstopiti v cerkev. (Duhovniki so od tega števila izvzeti.
 
3)    Udeležba pri svetih mašah je dovoljena samo zdravim vernikom, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature ter katerih člani istega gospodinjstva niso okuženi-
 
4)    Vsi prisotni (udeleženci in duhovnik) morajo ves čas nositi maske, vzdrževati medosebno fizično razdaljo vsaj 1,5 metra in si pri prihodu ter odhodu razkužiti roke. Pri tem mora biti vsaka druga vrsta (klop) prosta oseb.
 
5)    Verniki se pred sveto mašo in po njej ne smejo družiti ali zadrževati v okolici cerkve.
 
6)    Svete maše od 19. 12. 2020 v Župniji Šmartno pri Litiji potekajo po terminih, ki so zapisani v Navezi, z naslednjimi razlikami:
 
a.    Polnočnica v Šmartnem odpade.
 
b. Mašni nameni, ki so predvideni za podružnice (ob ponedeljkih, torkih, četrtkih in petkih ob 17.00) bodo opravljeni v župnijski cerkvi v Šmartnem na tisti dan ob 17.00. Možna je udeležba ljudstva (na tisti dan bo sv. maša v Šmartnem tudi ob 18.00).
 
c. V Javorju bodo sv. maše ob nedeljah in večjih praznikih ob 8.30, kot je zapisano v Navezi (sprememba: 24. 12. bo sv. maša ob 17.00 in ne ob 22.00).
 
d. V podružničnih cerkvah je možna sv. maša tudi takoj po pogrebu ter na 7. in 30. dan zgolj za ožje družinske člane pokojnega (z upoštevanjem omejitve števila oseb v cerkvi).
 
e. V Domu Tisje v Črnem Potoku do nadaljnjega ne bo sv. maš.
 
7)    Za nedeljske in praznične maše v Šmartnem (tudi za na božični večer, 24. 12. ob 18.00) je NUJNO POTREBNA PREDHODNA PRIJAVA K UDELEŽBI na telefonski številki 031 721 747 (klic ali SMS). K udeležbi pri nedeljski ali praznični maši se je mogoče najprej prijaviti 6 dni prej (primer: od ponedeljka naprej je možna prijava za udeležbo pri nedeljski maši). Za delavniške maše to ni potrebno. Prijave za udeležbo pri mašah v Javorju zbira ga. Justina Berčon (041 993 709).
 
8)    Spovedovanje poteka v zimski kapeli pred in po sv. mašah (ko je prižgana svečka in so vrata odprta, je spovednik na voljo). Za drug termin spovedi se lahko dogovorite preko telefona.
 
9)    Po predhodnem dogovoru je možen prejem sv. obhajila in blagoslova izven sv. maše.
 
10)  Prenos sv. maš iz Šmartnega bo ob nedeljah ob 10.00 na Facebook strani Župnije Šmartno pri Litiji (ne ob 9.00). Prav tako bo neposredni prenos sv. maš celo božično devetdnevnico ob 18.00 in na večje praznike (sv. Štefan ...).
 
11)  Okrepimo molitev za prenehanje epidemije in se natančno držimo navodil. Na ta način bomo pokazali odgovornost in ljubezen do bližnjega.
 

Marko M. Stegnar, župnik


DODATEK K OZNANILOM

NOVA NAVODILA V ČASU EPIDEMIJE
(veljajo od 18. 12. 2020 naprej)

Danes so slovenski škofje dali nova navodila za obhajanje sv. maš v času trajanja epidemije Covid-19.

Navodila so razdeljena na splošna navodila, glede na trenutno stanje epidemije na prostoru Cerkve na slovenskem, kakor tudi za vsako škofijo posebej. 
In še povezava do navodil za našo ljubljansko nadškofijo.
 
Sicer pa so Slovenski škofje določili, da v regijah, ki so na rdečem seznamu niso dovoljene maše z udeležbo ljudstva. Škofje za čas trajanja teh ukrepov podeljujejo odvezo od nedeljske dolžnosti obiska sv. maše. Sv. maše spremljajte preko TV ali radia Ognjišče (po navodilu škofov, naj ne bo spletnih prenosov sv. maš, zato jih ne bomo imeli).
Župnijska cerkev bo vsak dan odprta za molitev z omejitvijo, da se lahko v njej nahaja naenkrat do 6 vernikov. Prav tako se kateheza do nadaljnjega ne izvaja v živo, ampak le na daljavo (preko spleta). To obdobje, ki se je pričelo, NI ENAKO pomladanskemu. Bogu hvala, dovoljena je individualna duhovna oskrba vernikov z upoštevanjem vseh predpisov.
 
SVETO OBHAJILO IN BLAGOSLO V OB NEDELJAH
 
Potekalo bo v terminih 7.00 - 8.00 in 10.00 - 11.00 v Šmartnem ter ob 8.30 - 9.00 v Javorju (po dogovoru so možni tudi drugi termini). Da bo potekalo čim bolj gladko, pridite vsi, ki imate priimke A - L v prvi polovici termina (7.00 - 7.30 oz. 10.00 - 10.30), tisti, ki imate priimke M - Ž, pa pridite v drugi polovici termina (7.30 - 8.00 ali 10.30 - 11.00).
 
Potek:
1)    Zunaj pred stranskim vhodom pri mežnariji se družina oz. člani istega gospodinjstva duhovno pripravijo na prejem sv. obhajila (zmolijo kesanje in očenaš).
2)    Ko so na vrsti (redar bo skrbel za red), vstopijo v cerkev, se pokrižajo in gredo spredaj k oltarju, kjer pokleknejo. Tam jih duhovnik obhaja in jim podeli blagoslov.
3)    V nedeljo, 18. 10., bo v cerkvi označen nabiralnik za misijonsko nabirko, kamor boste lahko prispevali darove za misijone.
4)    Iz cerkve odidete skozi glavni vhod (kdor težje hodi po stopnicah, lahko odide skozi isti stranski izhod).
5)    Tekoča oznanila si boste lahko prebrali na oglasni deski pri mežnariji ali na spletu.
 
SVETO OBHAJILO IN BLAGOSLOV OD PONEDELJKA DO SOBOTE
 
Ob urah, ko je sicer sv. maša med tednom (vsak dan ob 19.00, razen v sredo ob 6.30) bo v župnijski cerkvi prav tako možno prejeti sv. obhajilo in blagoslov. V cerkvi se bo lahko hkrati nahajalo le 10 vernikov. V kolikor bi jih želelo več, bodo drugi morali počakati zunaj in bodo lahko nekoliko kasneje prejeli sv. obhajilo.
 
SPOVED
Zakrament sv. spovedi boste lahko prejeli ob nedeljah v času delitve sv. obhajila (7.00 - 8.00 in 10.00 - 11.00). Možni so tudi drugi termini po dogovoru.
 
MAŠNI NAMENI
 
Z duhovnim pomočnikom Vinkom bova maševala zasebno po namenih, ki so zapisani v Navezi. V kolikor je za posamezni dan zapisanih več mašnih namenov kot dva, bodo preostali mašni nameni kot »oddane maše«. Po Zakoniku cerkvenega pravani dovoljeno duhovniku maševati večkrat na dan, če ni resnične pastoralne potrebe. »Oddane maše« bodo zelo dobrodošle za duhovnike, ki nimajo dovolj svojih mašnih namenov. V veliki večini jih bom oddajal župniku na Primskovem (Jože Hauptman) in župniku v Štangi (p. Janez Ferlež). Vseh namenov, ki so za posamezen dan zapisani, se jih bova z duhovnim pomočnikom Vinkom pri sv. mašah posebej spominjala.
 
DRUGO
 
Krsti so do nadaljnjega prestavljeni.
Cerkveni pogrebi so možni z upoštevanjem državnih navodil.
Obiski bolnikov po domovih so možni.
Obisk župnijske pisarne nadomestite s telefonskim klicem, kolikor je le možno.

Skrbimo za molitev rožnega venca po družinah in domovih.


DOGODKI LETA 2021:

OPOZORILO: Zaradi virusa Covid-19 se dogodki do izboljšanja epidemiološkega stanja ne bodo odvijali.
..............................................................................................