OZNANILA 24. nedelje med letom – nedelja svetniških kandidatov

15. september 2019

GODOVI:
     v ponedeljek Kornelij in Ciprijan, mučenca
     v torek Robert Belarmino, škof in cerkveni učitelj
     v sredo Jožef Kupertinski, duhovnik in redovnik
     v četrtek Januarij, škof in mučenec
     v petek Andrej Kim Tae-gon, duhovnik in drugi korejski mučenci
     v soboto Matej, evangelist in apostol
     danes teden je 25. nedelja med letom – Slomškova nedelja in ekumenski dan

Ta vikend je cerkev čistila in krasila skupina Gradiške Laze. Lepo se jim zahvaljujemo!

Naslednji teden so na vrsti Ustje, Selšek, Jablaniške Laze in Bukovica. Ponovno vabim, da ste obstoječim skupinam lepo povabljene tudi nove članice in člani!

Prihodnji teden bo večina veroučnih skupin imela sveto spoved ob začetku veroučnega leta. Starši ste naprošeni, da pomagate otrokom pri pripravi.

V četrtek po večerni maši bo v kapeli češčenje Najsvetejšega in molitev rožnega venca za duhovne poklice. Lepo vabljeni!

Prve vaje župnijskega mešanega zbora bodo v četrtek, 19. septembra, ob 20.00.

V nedeljo, 22. septembra, ste lepo vabljeni na dekanijsko srečanje pritrkovalcev, ki bo potekalo v Jablanici s pričetkom ob 15.00!

Za obnovo Cerkve na Libergi so v preteklem tednu dar prispevali Golobovi.

Ob smrti in pogrebu Janeza Ceglarja so naročili dva mašna namena: nečakinja Malči; in mašni namen: Tomaževi, Malči iz Vidma, Zofka, Janez Berčon iz Litije, Malka Ceglar iz Bukovice, Marko z družino iz Bukovice, sosede iz Sevnice in družina Kokalj.
Za pokojno Cecilijo Kos so naročili dva mašna namena: brat Vinko z ženo, Marija in Ivan Arh, molitvena skupina Šmartno; en mašni namen: Mojca z družino, Danica in Jože Dobravec.

V župnišču urejujemo prostor za pastoralne dejavnosti (mladinski verouk, kateheza Dobrega Pastirja, skupina mlade mamice, razni sestanki …). Kdor ima doma kavč, ki je v dobrem stanju in ga ne potrebuje, naj se oglasi v župnišču. Zelo nam bodo prišli prav.
Ker bomo imeli več prostorov za pastoralne dejavnosti, potrebujemo več oseb, ki jih bodo čistile. Lepo prosim, da se javite vsi, ki ste pripravljeni žrtvovati svoj čas in moči za župnijo in pastoralne dejavnosti.


OZNANILA 25. nedelje med letom – Slomškova nedelja

22. september 2019

GODOVI:
     v ponedeljek Pij iz Pietrelcine, redovnik in spovednik
     v torek bl. Anton Martin Slomšek, škof
     v sredo Sergij Radoneški, menih
     v četrtek Kozma in Damijan, mučenca
     v petek Vincencij Pavelski, duhovnik, ustanovitelj lazaristov
     v soboto Venčeslav, mučenec
     danes teden je 26. nedelja med letom

Ta vikend je cerkev čistila in krasila skupina Ustje, Zagorica in Jeze. Lepo se jim zahvaljujemo! Naslednji teden so na vrsti Cerovica, Selšek, Jablaniške Laze in Bukovica.

Danes v nedeljo, 22. septembra, ste lepo vabljeni na dekanijsko srečanje pritrkovalcev, ki bo potekalo v Jablanici s pričetkom ob 15.00!

V ponedeljek, 23. septembra, bo ob 19.30 (oz. po večerni maši) v cerkvi sestanek za starše in botre letošnjih birmancev.

V sredo, 25. septembra, bo imela skupina »mlade mamice«, ki se srečuje v dopoldanskem času, svoje drugo srečanje. Dobijo se v župnišču ob 9.30.

Umrl je Jože Ponebšek. Pogreb bo v sredo, 25. septembra, ob 16.00 v Jablanici. Pokojnika priporočam v molitev.

V sredo zvečer vabljeni v molitveni uri, ki bo v cerkvi na Libergi ob 20.00.

V četrtek po večerni maši bo v kapeli češčenje Najsvetejšega in molitev rožnega venca za duhovne poklice.

Otroci ste lepo vabljeni k otroškemu pevskemu zboru Žvrgolevčki. Vaje bodo imeli ob petkih od 17.00 do 17.45 v župnišču. Prvo srečanje bo ta petek, 27. septembra.

V soboto, 28. septembra, bo od 15.00-18.00 na župnijskem dvorišču potekala izmenjava oblačil, obutve, igrač in drugih stvari.

V soboto ob 20.00 bo prvo srečanje mladinskega verouka v župnišču. Vsi srednješolci in študentje lepo vabljeni!

Zadaj na mizicah so prijavnice za katehezo Dobrega Pastirja za predšolske otroke. Vsem predšolskim otrokom priporočam, da jih obiskujejo!

Za obnovo strehe Cerkve v Brezju so darovali Matija Smrekar, Martin Grozdnik, Franko Hauptman in neimenovani darovalec.

V preteklem tednu smo za mladinsko sobo dobili en kavč. Če ima kdo še kakšen kavč, ki je v dobrem stanju (in je po možnosti brez naslonjal za roke), nam bo zelo prav prišel.

V prihodnjem tednu odhaja v perpedevtični letnik (pripravljalni letnik pred vstopom v bogoslovje) naš rojak Matija Golob. Zelo smo veseli njegove pogumne odločitve! Vse vabim, da poživimo molitev za nove duhovne poklice, posebej za Matija Goloba. 

Vabljeni, da župnika in duhovnega pomočnika povabite na svoj dom na kosilo. Gospodinjstva še nimava urejenega, zato, kdor more, naj se napiše na seznam, ki visi na desni strani ob vhodu v župnijsko cerkev. Bog lonej vsem, ki ste naju že večkrat povabili k svoji domači mizi!


OZNANILA 26. nedelje med letom
29. september 2019

GODOVI:
     v ponedeljek sv. Hieronim, duhovnik in cerkveni učitelj
     v torek sv. Terezija Deteta Jezusa, devica in cerkvena učiteljica
     v sredo angeli varuhi
     v četrtek Frančišek Borgia, redovnik
     v petek sv. Frančišek Asiški, redovni ustanovitelj
     v soboto Marija Favstina Kowalska, redovnica
     danes teden je 27. nedelja med letom – rožnovenska nedelja

Ta vikend je cerkev čistila in krasila skupina Cerovica, Selšek, Jablaniške Laze in Bukovica. Lepo se jim zahvaljujemo! Naslednji teden so na vrsti Spodnja in Zgornja Jablanica ter Jablaniški potok.

Ob smrti in pogrebu Jožeta Ponebška starejšega, so darovali: za eno sveto mašo  Marija Jerin, Alojzija Ponebšek, Miškarjevi, Bajčevi in sestra Mira.

Oddane maše: pet mašnih namenov v zahvalo, trije mašni nameni za pokojno Alojzijo Gorišek (namenil brat Ivan); po en mašni namen za pokojnega Janeza Ceglarja.

Mesec oktober je mesec rožnega venca. Tej pobožnosti želim dati poseben poudarek, zato bo molitev rožnega venca v tem mesecu pred mašo izgledala nekoliko drugače. Ne bomo ga molili ob 18.40, ampak ob 19.00. Molitvi rožnega venca bo takoj sledila maša. To velja le za delavniške maše v župnijski cerkvi v Šmartnem (torej ne za maše na podružnicah in ne za nedeljske maše). V Javorju bo v oktobru molitev rožnega venca vsak dan ob 18.00.

V četrtek, 3. oktobra, bodo ob 17.00 prve ministrantske vaje za mlajše ministrante (torej do 9. razreda). Vabljeni prav tako novi kandidati! Srečanje za starejše ministrante (srednješolci, študentje) bo v nedeljo, 20. oktobra, ob 20.00 v župnišču.

V četrtek in petek bo obhajilo bolnikov po domovih.

Vsi otroci vabljeni k pevskemu zboru Žvrgolevčki. Vaje imajo ob petkih 17.00-17.45.

Prihodnji petek je prvi v mesecu. Lepo vabljeni k češčenju Najsvetejšega eno uro pred mašo (ob 18.00). V tem času bo tudi priložnost za sveto spoved.

V petek se prične devetdnevnica pred birmo. V soboto od 14.00 naprej lepo vabljeni k pletenju vencev, ki bo v eni izmed veroučnih učilnic.

V soboto bo ob 18.30 izpostavljeno Najsvetejše v cerkvi in litanije Matere Božje. V soboto ob 20.00 bo drugo srečanje mladinskega verouka v župnišču. Vsi srednješolci in študentje lepo vabljeni!

Vabljeni na slovensko-hrvaško romanje v Krašić (rojstna župnija bl. Alojzija Stepinca). Romanje bo potekalo 19. oktobra, cena na osebo znaša 30 €. Prijave zbiramo v župnišču.


OZNANILA 27. nedelje med letom

6. oktober 2019

GODOVI:
     v ponedeljek Rožnovenska Mati Božja
     v torek sv. Benedikta, devica in mučenka
     v sredo sv. Dionizij, škof in tovariši, mučenci
     v četrtek sv. Danijel, škof
     v petek sv. Janez XXIII., papež
     v soboto sv. Maksimiljan Celjski, mučenec
     danes teden je 28. nedelja med letom

Ta vikend je cerkev čistila in krasila skupina Spodnja in Zgornja Jablanica ter Jablaniški Potok. Lepo se jim zahvaljujemo! Naslednji teden so na vrsti za čiščenje v petek dopoldan Velika Kostrevnica, Lupinica in Dvor. Za krašenje tej skupini ni treba skrbeti. Kdor od staršev ima možnost, da bi jim pri tem pomagal, bo zelo dobrodošel.

Ob smrti in pogrebu Jožeta Ponebška starejšega, so v zadnjem tednu še darovali: za eno sveto mašo družina Omahen in Požun, Pavla in Marjan Rozina (darovali za namen + Jožef in Majda Ponebšek), ter Vodenikovi.

V ponedeljek, 7. oktobra, bodo ob 17.00 ministrantske vaje za mlajše ministrante (starost do 9. razreda). Vabljeni prav tako novi kandidati!

V ponedeljek zvečer ob 20.00 bo seja ŽPS. V sredo bo ob 20.00 molitvena ura na Libergi, v četrtek po maši pa molitvena ura za duhovne poklice v Šmartnem.

V petek ob 20.00 je srečanje biblične skupine.

V soboto, 12. oktobra, bo vseslovensko srečanje ločenih v Cerkvi pri sv. Jožefu v Ljubljani.

Odrasli, ki bi želeli prejeti zakramente uvajanja v krščanstvo (krst, birma, sv. obhajilo), imate možnost priprave na prejem teh zakramentov (katehumenat). Prvo srečanje bo v torek, 15. oktobra, ob 20.00 v Litiji.

Vabljeni na slovensko-hrvaško romanje v Krašić (rojstna župnija bl. Alojzija Stepinca). Romanje bo potekalo 19. oktobra. Prijave zbiramo v župnišču.

Nujno bi potrebovali okrepitve pri čiščenju veroučnih prostorov. Do sedaj se ni še nihče javil. Vsi, ki bi bili pripravljeni pri tem sodelovati, mi, prosim, to sporočite.

V zvezi s slovesnostjo sv. birme bo nekaj posebnih dogodkov v tem tednu: V ponedeljek po maši boste birmanci pomerili obleke, naročili DVD-je in slike.

V torek od 16.00 naprej vabljeni k pletenju vencev v veroučni učilnici.

V sredo se birmanci, starši in botri zberete v cerkvi ob 17.45. Ob 18.00 bo srečanje birmovalca škofa Franca Šuštarja z birmanci. Med sveto mašo bo birmovalec na voljo za spoved. Po maši ob 20.00 bo srečanje birmovalca z župnijskimi sodelavci. Lepo prosim, da se srečanja zanesljivo udeležite vsi člani ŽPS, vsi ključarji, vsi mežnarji ter člani ali vsaj predstavniki vseh skupin, ki delujejo v župniji Šmartno in župniji Javorje. Letos imamo hkrati z birmo tudi kanonično vizitacijo župnije. Škof se želi srečati in imeti pogovor z župnijskimi sodelavci.

V četrtek med rednim veroukom bodo imeli birmanci sveto spoved.

V četrtek od 17.00 naprej pa bo spovedovanje za starše in botre birmancev.

V petek ob 17.30 bo vaja za vse birmance ter za tiste starše in botre, ki imate pri maši sodelovanje.

Pri slovesnosti sv. birme imamo uradnega fotografa in snemalca. Drugim ni dovoljeno snemati ali fotografirati med slovesnostjo.


Vsi vabljeni k devetdnevnici in molitvi za birmance.

Ostala obvestila meseca:

Vsi starši, ki imate predšolske otroke, lepo vabljeni, da jih vpišete h katehezi Dobrega Pastirja. Prijavnice so zadaj na policah.


Javni zavod Bogenšperk, v atriju gradu Bogenšperk, v nedeljo, 29. septembra, ob 15.00, v okviru zaključnega dogodka Festivala Bogenšperk 2019, organizira Koncert okteta Valvasor, kot gostje pa bodo nastopili člani skupine Studenec Pivka in kvinteta Donet iz Podjune (Avstrija). Vljudno vabljeni, vstop je prost.

SREČANJE ŽPS JAVORJE
V ponedeljek, 16. septembra, bo ob 20.00 srečanje Župnijskega pastoralnega sveta v župnišču v Javorju. Vsi člani lepo vabljeni!

STIČNA MLADIH
V soboto, 21. septembra, bo potekala Stična mladih (vseslovensko srečanje katoliške mladine) s pričetkom ob 9.30. Vsi mladi iz naše župnije lepo vabljeni na ta dogodek z zelo pestrim in bogatim programom! Pripravljajo ga mladi za mlade. Več informacij: https://www.sticna.net.


POVABILO NA SREČANJE MLADIH MAMIC
1. skupina mamic:
Kdaj? Vsak 1. torek v mesecu ob 19.30 (drugo srečanje 1. oktobra).
Kaj pravijo o sebi? "Zbiramo se mamice, ki lahko enkrat na mesec večerno rutino prepustimo očkom. Na srečanju se predvsem trudimo poslušati med seboj in odkrito govoriti o svojem poslanstvu mamice. S tem smo si v oporo, ko nam je težko in se skupaj veselimo lepih trenutkov."
2. skupina mamic:
Kdaj? Sreda ob 9.30 na 14 dni (drugo srečanje 25. septembra).
Kaj pravijo o sebi? "Tukaj se dobimo mamice z dojenčki, ki smo dopoldne doma. Iskreno si povemo, kaj nas teži in kaj veseli pri delu z otroki. Tako skupaj rastemo, a ne tako hitro kot naši dojenčki :)"
Kontaktna oseba: Sara Bizant (sara.bizant@gmail.com)

BIBLIČNA SKUPINA
Srečevala se bo ob petkih na 14-dni ob 20.00 (27. september, 11. oktober, 25. oktober).

PRVI PETEK IN PRVA SOBOTA
V petek, 4. oktobra, bomo obhajali pobožnost prvega petka. Ob 18.00 (eno uro pred mašo) bo izpostavljeno Najsvetejše in zmolili bomo litanije v čast Jezusovemu Srcu. Med češčenjem bo priložnost za sveto spoved.
V soboto, 5. oktobra, bo od 18.30 naprej izpostavljeno Najsvetejše in priložnost za spoved. Pred mašo bomo zmolili litanije Matere Božje.

DUHOVNO-DRUŽABNI VIKEND
Osnovnošolci od 7. do 9. razreda vabljeni na duhovno družabni konec tedna z naslovom POKLICAN, POKLICANA.SI, ki bo v Šentjakobu ob Savi od 4. do 6. oktobra. Informacije in prijave:
s. Vlasta (031 503 011, vlasta.tacer@usmilejnke.si)

SREČANJE ŽPS
Seja Župnijskega pastoralnega sveta bo v ponedeljek, 7. oktobra, ob 19.45. Vsi člani lepo vabljeni!


SVETA BIRMA
V nedeljo, 13. oktobra, bo ob 10.00 v Šmartnem pri Litiji slovesnost svete birme, ki jo bo vodil ljubljanski pomožni škof in generalni vikar dr. Franc Šuštar. Vsi lepo vabljeni k devetdnevnici, ki se bo začela v petek, 4. oktobra!

..............................................................................................