OZNANILA30. nedelje med letom
25. oktober 2020
 
     GODOVI:
     Ponedeljek, sv. Lucija in Marcijan, mučenca
     Torek, sv. Sabina Avilska, mučenka
     Sreda, sv. Simon in Juda Tadej, apostola
     Četrtek, sv. Mihael Rua, duhovnik
     Petek, sv. Marcel, mučenec
     Sobota, sv. Volbenk, škof
     NEDELJA, VSI SVETI, slovesni in zapovedani praznik
 
Ta konec tedna je cerkev čistila skupina Šmartno (novo naselje) in Cerkovnik. Najlepše se jim zahvaljujemo!
Naslednji teden je na vrsti za čiščenje skupina Ustje, Zagorica in Jeze.
 
Prešli smo na zimski čas. Zato se spremeni tudi ura prejema sv. obhajila in blagoslova med tednom.
 
Ob ponedeljkih, torkih, četrtkih, petkih in sobotah bo ob 18.00. Ob sredah ostaja ob 6.30. V torek in četrtek ob 17.30 bo izpostavljeno Najsvetejše v cerkvi. Z upoštevanjem navodil je možno takrat moliti v cerkvi.
 
Ob prazniku vseh svetih (1. 11.) in spomina vseh vernih rajnih (2. 11.) ne bo organiziranih molitev na pokopališčih. Na praznik vseh svetih se bodo ob 14.00 oglasili zvonovi in vas vabili k molitvi za rajne na vaših domovih (besedilo molitve bodo stopno na spletu). Ob tej uri bova z duhovnim pomočnikom Vinkom Malovrhom sama blagoslovila pokopališče in grobove v Šmartnem, nato še nekoliko kasneje preostala tri pokopališča (Jablanica, Javorje in Liberga).
Na predvečer praznika vseh svetih (31. 10.) in na predvečer spomina vseh vernih rajnih (1. 11.) se bodo ob 18.00 oglasili zvonovi. To zvonjenje je vabilo k molitvi za rajne po domovih in družinah (npr. rožni venec). Ob prazniku vseh svetih in spomina vseh vernih rajnih (ter do 8. 11.) lahko vsako leto prejmemo POPOLNI ODPUSTEK z obiskom pokopališča, molitvijo za rajne in izpolnitvijo standardnih pogojev (nenavezanost na greh, sv. spoved, prejem sv. obhajila, molitev veroizpovedi ter Očenaš-a in Zdravamarija-e po papeževem namenu). Letos Apostolska penitenciarija po posebnem pooblastilu njegove svetosti papeža Frančiška z veseljem odreja in odloča, da je možnost prejema popolnega odpustka (ki ga nato poklonimo določenemu rajnemu) v celotnem mesecu novembru in ne le v času od 1.do 8. novembra, kot je običajno.
 
K sveti spovedi bo možno pristopiti v petek, 30.10., (17.45-19.00), v nedeljo, 1. 11., (7.00-7.45 in 10.00-11.00) ali po dogovoru.

Na praznik vseh svetih in spomina vseh vernih rajnih dopoldan ter preko bančnega nakazila (namen: Intencija za duše v vicah) boste lahko darovali za mašne intencije po namenu za duše v vicah.

Priporočila Slovenske škofovske konference za obhajanje praznika vseh svetih (1. november) in spomina vseh vernih rajnih (2. november) v času epidemije bolezni COVID-19 tudi na tej povezavi .

OZNANILA 29. nedelje med letom

18. oktober 2020
 
     GODOVI:
     Ponedeljek, sv. Pavel od Križa, duhovnik
     Torek, sv. Rozalina, redovnica
     Sreda, sv. Uršula, devica in mučenka
     Četrtek, sv. Janez Pavel II., papež
     Petek, sv. Janez Kapistran, duhovnik
     Sobota, sv. Anton Marija Claret, škof
     NEDELJA, 30. NEDELJA MED LETOM
 
Ta konec tedna je cerkev čistila skupina Šmartno. Najlepše se jim zahvaljujemo! Naslednji teden je na vrsti za čiščenje skupina Šmartno (novo naselje) in Cerkovnik.
 
V torek in četrtek zvečer bo izpostavljeno Najsvetejše v cerkvi. Z upoštevanjem navodil je možno takrat zasebno moliti v cerkvi.
 
Umrla je Leopoldina Lampe, roj. Potisek iz Valvazorjeve ulice, Šmartno pri Litiji. Termin pogreba še ni znan. Pokojno priporočam v molitev.
 
Mladinski verouk za dijake (sobota zvečer) ter za študente in mlade v poklicih (petek zvečer) poteka preko spleta.
 
Nedelja zakonskih jubilantov letos odpade.
 
Srečanje za starše veroučencev 3. razreda odpade.

V Javorju odpade sestanek župnijskih sodelavcev.

Termine za namene sv. maš sprejemam do konca meseca januarja.

DODATEK K OZNANILOM

16.oktober 2020
 
Povzetek aktualnih navodil slovenskih škofov in informacije za župnijo Šmartno pri Litiji:
 
Slovenski škofje so določili, da v regijah, ki so na rdečem seznamu niso dovoljene maše z udeležbo ljudstva. Škofje za čas trajanja teh ukrepov podeljujejo odvezo od nedeljske dolžnosti obiska sv. maše. Sv. maše spremljajte preko TV ali radia Ognjišče (po navodilu škofov, naj ne bo spletnih prenosov sv. maš, zato jih ne bomo imeli).
Župnijska cerkev bo vsak dan odprta za molitev z omejitvijo, da se lahko v njej nahaja naenkrat do 10 vernikov. Prav tako se kateheza do nadaljnjega ne izvaja v živo, ampak le na daljavo (preko spleta). To obdobje, ki se je pričelo, NI ENAKO pomladanskemu. Bogu hvala, dovoljena je individualna duhovna oskrba vernikov z upoštevanjem vseh predpisov.
 
SVETO OBHAJILO IN BLAGOSLO V OB NEDELJAH
 
Potekalo bo v terminih 7.00 - 8.00 in 10.00 - 11.00 v Šmartnem ter ob 8.30 - 9.00 v Javorju (po dogovoru so možni tudi drugi termini). Da bo potekalo čim bolj gladko, pridite vsi, ki imate priimke A - L v prvi polovici termina (7.00 - 7.30 oz. 10.00 - 10.30), tisti, ki imate priimke M - Ž, pa pridite v drugi polovici termina (7.30 - 8.00 ali 10.30 - 11.00).
 
Potek:
1)    Zunaj pred stranskim vhodom pri mežnariji se družina oz. člani istega gospodinjstva duhovno pripravijo na prejem sv. obhajila (zmolijo kesanje in očenaš).
2)    Ko so na vrsti (redar bo skrbel za red), vstopijo v cerkev, se pokrižajo in gredo spredaj k oltarju, kjer pokleknejo. Tam jih duhovnik obhaja in jim podeli blagoslov.
3)    V nedeljo, 18. 10., bo v cerkvi označen nabiralnik za misijonsko nabirko, kamor boste lahko prispevali darove za misijone.
4)    Iz cerkve odidete skozi glavni vhod (kdor težje hodi po stopnicah, lahko odide skozi isti stranski izhod).
5)    Tekoča oznanila si boste lahko prebrali na oglasni deski pri mežnariji ali na spletu.
 
SVETO OBHAJILO IN BLAGOSLOV OD PONEDELJKA DO SOBOTE
 
Ob urah, ko je sicer sv. maša med tednom (vsak dan ob 19.00, razen v sredo ob 6.30) bo v župnijski cerkvi prav tako možno prejeti sv. obhajilo in blagoslov. V cerkvi se bo lahko hkrati nahajalo le 10 vernikov. V kolikor bi jih želelo več, bodo drugi morali počakati zunaj in bodo lahko nekoliko kasneje prejeli sv. obhajilo.
 
SPOVED
Zakrament sv. spovedi boste lahko prejeli ob nedeljah v času delitve sv. obhajila (7.00 - 8.00 in 10.00 - 11.00). Možni so tudi drugi termini po dogovoru.
 
MAŠNI NAMENI
 
Z duhovnim pomočnikom Vinkom bova maševala zasebno po namenih, ki so zapisani v Navezi. V kolikor je za posamezni dan zapisanih več mašnih namenov kot dva, bodo preostali mašni nameni kot »oddane maše«. Po Zakoniku cerkvenega pravani dovoljeno duhovniku maševati večkrat na dan, če ni resnične pastoralne potrebe. »Oddane maše« bodo zelo dobrodošle za duhovnike, ki nimajo dovolj svojih mašnih namenov. V veliki večini jih bom oddajal župniku na Primskovem (Jože Hauptman) in župniku v Štangi (p. Janez Ferlež). Vseh namenov, ki so za posamezen dan zapisani, se jih bova z duhovnim pomočnikom Vinkom pri sv. mašah posebej spominjala.
 
DRUGO
 
Krsti so do nadaljnjega prestavljeni.
Cerkveni pogrebi so možni z upoštevanjem državnih navodil.
Obiski bolnikov po domovih so možni.
Obisk župnijske pisarne nadomestite s telefonskim klicem, kolikor je le možno.

Skrbimo za molitev rožnega venca po družinah in domovih.


OZNANILA 2
8. nedelje med letom

11. oktober 2020
 
     GODOVI:
     Ponedeljek, sv. Maksimiljan Celjski, mučenec
     Torek, sv. Gerald, vitez
     Sreda, sv. Kalist I., papež in mučenec
     Četrtek, sv. Terezija Velika, redovnica in cerkvena učiteljica
     Petek, sv. Jadviga, kneginja
     Sobota, sv. Ignacij Antiohijski, mučenec
     NEDELJA, 29. NEDELJA MED LETOM MISIJONSKA NEDELJA
 
Ta konec tedna je cerkev čistila skupina Spodnja in Zgornja Jablanica ter Jablaniški Potok. Najlepše se jim zahvaljujemo!
Naslednji teden je na vrsti za čiščenje skupina Šmartno.
 
Najlepše se zahvaljujem vsem, ki ste sodelovali pri pospravljanju podstrešja župnišča. Podstrešje je počiščeno in eno četrtino izolacije položene.
 
V nedeljo zvečer bo srečanje za izredne delivce obhajila ob 20.15.
 
Vsak dan med tednom lepo vabljeni k sveti maši in molitvi rožnega venca.
 
Umrla je Marija Grčar iz Bukovice 6. Pogreb bo v ponedeljek ob 14.00 v Jablanici. Pokojno priporočam v molitev.
 
Srečanje za starše veroučencev 5. in 6.razreda v tem tednu odpade.
 
V tem tednu se prične katehumenat priprava odraslih na prejem zakramentov uvajanja v krščanstvo. Prvo srečanje bo v torek ob 19.00 v zgornji učilnici.
 
V sredo zjutraj bo drugi mašni namen za zdravje.
 
Naslednjo nedeljo bo nabirka za misijone.
 
Slovenski škofje so 10. oktobra 2020 napisali pismo, v katerem nas spodbujajo, da se dosledno držimo vseh ukrepov za preprečevanje epidemije: nošenje maske, upoštevanje varnostne razdalje, vsi lastniki pametnih telefonov naj si naložijo aplikacijo #OstaniZdrav in spoštovanje drugih državnih določil. Slovenski škofje pričakujejo od NIJZ pozitivno mnenje za opravljanje bogoslužja z upoštevanjem do sedaj veljavnih smernic in navodil.

Opažam, da nekateri redno ne oddajate telefonske številke v škatlo pri vhodih v cerkev. To je nujno za vse in prosim, da se tega dosledno držite.


OZNANILA 
2
7. nedelje med letom  rožnovenska nedelja

4. oktober 2020
 
     GODOVI:
     Ponedeljek, sv. Favstina Kowalska, redovnica
     Torek, sv. Bruno, ustanovitelj kartuzijanov
     Sreda, Rožnovenska Mati Božja
     Četrtek, sv. Benedikta, devica in mučenka
     Petek, sv. Dionizij, škof in tovariši, mučenci
     Sobota, sv. Danijel, škof
     NEDELJA, 28. NEDELJA MED LETOM
 
Ta konec tedna ste cerkev čistili birmanci in njihovi starši. Najlepše se vam zahvaljujemo!
Naslednji teden je na vrsti za čiščenje skupina Spodnja in Zgornja Jablanica ter Jablaniški Potok.
 
Vsi dijaki, lepo vabljeni na mladinski verouk ob sobotah ob 20.00. Pridite, ne bo vam žal!
 
V torek bo adoracija pred Najsvetejšim, v četrtek molitvena ura za duhovne poklice, v petek molitvena ura na Libergi.
 
V sredo zjutraj bo drugi mašni namen za pokojno mamo od s. Lize ob prvi obletnici smrti.
 
Starši veroučencev 1. in 2. razreda vabljeni na srečanje, ki bo v sredo, 7. oktobra, ob 17.00 v cerkvi.
 
Mlajši ministranti boste imeli srečanje v petek ob 17.30. Vabljeni novi kandidati!
 
V petek, 9. oktobra, bomo imeli prvo srečanje mladinskega verouka za študente in mlade v poklicih. Lepo vabljeni, da se zberete v čim večjem številu!
 
V soboto, 10. oktobra, bomo imeli delovno akcijo na podstrešju župnišča. Vabljeni tako moški kot ženske!
 
Naslednjo nedeljo ob 20.15 bomo imeli srečanje izrednih delilcev obhajila.
 
Najlepše se zahvaljujem vsem, ki ste sodelovali pri pripravi in izvedbi slovesnosti sv. birme. 

Oklic: sveti zakon želita skleniti Aljoša Končar in Vesna Tomažič. Bodoča novoporočenca priporočam v molitev!

OZNANILA 26. nedelje med letom
27. september 2020
 
     GODOVI:
     Ponedeljek, Venčeslav, mučenec
     Torek, sv. Mihael, Gabrijel in Rafael, nadangeli
     Sreda, sv. Hieronim, duhovnik in cerkveni učitelj
     Četrtek, sv. Terezija Deteta Jezusa, redovnica
     Petek, sv. angelivaruhi
     Sobota, sv.Frančišek Borgia, redovnik
     NEDELJA, 27. NEDELJA MED LETOM
 
Ta konec tedna je cerkev čistila skupina Podroje, Vintarjevec in Črni Potok. Najlepše se jim zahvaljujemo!
Naslednji teden so na vrsti za čiščenje starši birmancev.
 
V ponedeljek ob 18.00 bo obiskal birmance stiški opat p. Maksimiljan File.
 
V torek bo adoracija pred Najsvetejšim.
V četrtek bo molitvena ura za duhovne poklice. Molili bomo večernice. Kdor potrebuje očala, naj jih prinese.
 
Vabljeni k devetdnevnici pred birmo.
 
Umrla je Mihaela Ana Kogovšek, pogreb bo v ponedeljek ob 16.00 v Šmartnem.
Umrl je Anton Jožef Tomažin, pogreb bo v torek ob 15.00 na Libergi.
Pokojna priporočam v molitev!
 
Naslednjo soboto lepo povabljeni srednješolci na mladinski verouk ob 20.00.
 
Naslednjo nedeljo bo slovesnost sv. birme ob10.00. Zaradi zagotavljanja varnostne razdalje, prosimo vse, ki niste v ožjem sorodstvu z birmanci oz. z njimi tesno povezani, da se udeležite ene od preostalih sv. maš.

Oklica: sveti zakon želita skleniti Peter Savšek in Darja Makovec ter Jakob Hostnik in Tina Poljanšek. Bodoče novoporočence priporočam v molitev!

OZNANILA 2
5. nedelje med letom

20. september 2020
 
     GODOVI:
     Ponedeljek, sv. Matej, evangelist
     Torek, sv. Mavricij, mučenec
     Sreda, sv.Pij iz Pietrelcine, redovnik
     Četrtek, bl. Anton Martin Slomšek, škof
     Petek, sv. Sergij Radoneški, menih
     Sobota, sv. Kozmain Damijan, mučenca
     NEDELJA, 26. NEDELJA MED LETOM
 
Ta konec tedna so cerkev čistili starši prvoobhajancev. Najlepše se jim zahvaljujemo! Naslednji teden je na vrsti za čiščenje skupina Podroje, Vintarjevec in Črni Potok.
 
V torek bo adoracija pred Najsvetejšim, v četrtek molitvena ura za duhovne poklice.
Na Libergi bo molitvena ura v petek po sv. maši.
 
V petek bomo pričeli z devetdnevnico pred sv. birmo. Ob 19.45 bo srečanje za starše veroučencev 7. in 8. razreda v cerkvi.
 
Zvečer ob 20.00 bo prvo srečanje biblične skupine, ki jo vodi duhovni pomočnik Vinko Malovrh.
 
V soboto ob 8.00 je odhod avtobusa za izlet gospa, ki čistijo cerkev. Povratek je predviden okoli 17.00.
   
Umrl je Martin Tomažič iz Lupinice. Pogreb bo v torek ob 17.00 na Libergi.
 
Pri glavnem vhodu si lahko vzamete koledar Vincencijeve zveze dobrote in kuverto s položnico. Sredstva zbirajo za dobrodelni namen (stanovanjska hiša za revno družino).

Najlepše se zahvaljujem vsem, ki ste sodelovali pri pripravah in pri današnji slovesnosti prvega sv. obhajila.V LETU 2020 SE BO ZGODILO:

15. 2. Srečanje bralcev v Litiji ob 15.00
6. 3. Začetek priprave na zakon (poteka pet zaporednih petkov)
13.15. 3. Duhovne vaje za birmance na Prežganju
19. 3. Celodnevno češčenje v Javorju (13.-17.00)
22. 3. Izbira članov ŽPS
3. 4. Sklepno srečanje priprave na zakon
13. 4. Blagoslov traktoristov
27.30.4. Župnijsko romanje na Poljsko
2. 5. Zaobljubljeno romanje na Zaplaz
7. 6. Zahvalna maša za veroučno leto
5. 7. Žegnanje: Vintarjevec
12. 7. Žegnanje: Liberga
19. 7. Žegnanje: Gradišče
26. 7. Žegnanje: Jablanica
15. 8. Žegnanje: Javorje
16. 8. Žegnanje: Felič Vrh
31. 8. vpis veroučencev 1. - 9. razreda (ki imajo priimke z začetnico A-G): 9.00-12.00 in 15.00-17.00 
1. 9. vpis veroučencev  1. - 9. razreda (ki imajo priimke z začetnico H-O): 9.00-12.00 in 15.00-17.00
3. 9. vpis veroučencev 1. - 9. razreda (ki imajo priimke z začetnico P-Ž): 9.00-12.00 in 15.00-17.00
6. 9. Blagoslov šolskih torb ob začetku šolskega leta
13. 9. Žegnanje: Brezje
20. 9. Prvo sveto obhajilo
4. 10. Sv. birma
18.10. Nedelja zakonskih jubilejev - Šmartno
25.10. Nedelja zakonskih jubilejev - Javorje
14. 11. Celodnevno češčenje v Šmartnem
15. 11. Martinova nedelja – župnijsko žegnanje
13.12. Čebelarska mašaOPOZORILO: Zaradi virusa Covid-19 se zgoraj našteti dogodki odvijajo po veljavnih navodilih trenutnih predpisov in določb slovenskih škofov!
..............................................................................................