Jaslice  nam  približajo  Božje  učlovečenje  »Ali naredite pri vas doma jaslice?« sem vprašal otroke pri veroučni uri v adventnem času. Nekateri otroci so odgovorili, da jih naredijo, drugi da ne, a da imajo doma božično drevo, oziroma novoletno jelko.
Posebnost božičnega praznika je, da dogodek Jezusovega rojstva na Slovenskem v cerkvi in doma ponazorimo z jaslicami. Kipci oseb sv. Družine, sv. Jožefa, Device Marije in malega Jezusa v jaslih revnega hlevčka so najpomembnejši del prikaza dogodka, ki je zaznamoval človeško zgodovino. Ko dodamo še pastirčke, ovce, angela in z mahom izdelamo pokrajino okrog hlevčka, pomagamo sebi, otrokom in odraslim,  doživeto premišljevati, moliti, slaviti Boga in se mu zahvaljevati, da je v človeški podobi prišel med nas. Ni  potrebno, da bi za izdelavo jaslic morali izgubiti veliko časa ali da bi morale biti naše jaslice nekaj  posebnega. 
Jaslice v domači hiši imajo svoj čar. Majhni in veliki otroci pri izdelavi jaslic radi pomagajo. Znajo se vživeti v dogodek izpred 2000 let: čudijo se, da ljudje v Betlehemu niso hoteli sprejeti Jožefa in noseče Marije v svoje hiše, v jaslice radi postavljajo in prestavljajo figurice sv. Družine, pastirjev in ovčk, pritegne jih pokaditev prostorov z vonjem kadila in pokropitev doma z blagoslovljeno vodo na tri sv. večere, všeč so jim lučke in okraski na božičnem drevesu,  želijo si, da bi bili na svete večere vsi člani družine skupaj...

Starši, vabimo vas, da doma otrokom in sebi omogočite lepo doživljanje praznika Jezusovega rojstva – ob jaslicah. Po eni strani nam gre pri tem za ohranjanje lepih verskih običajev; po drugi strani smo vsi potrebni tolažbe, ki jo dajejo jaslice:     z učlovečenjem nam je Bog blizu.